Σελίδες

Πέμπτη 1 Νοεμβρίου 2012

Πλατυποδία - Σκολίωση Πρόληψη & θεραπεία

Πρόληψη & θεραπεία

 

Γνωρίζατε οτι... 

* Αναδρομικές έρευνες στη διεθνή βιβλιογραφία συνδέουν το μυοσκελετικό με την ύπαρξη πλατυποδίας, ανισοσκελίας, σκολίωσης κλπ.

* To 85% των καυκάσιων πληθυσμών παρουσιάζουν πλατυποδία.

* Η πλατυποδία επηρεάζει την ανατομική ευθυγράμμιση των κάτω άκρων & κατ' επέκταση επηρεάζει την άρθροιση των φορτίων & των μυοσκελετικών προσαρμογών στον άνθρωπο.

* Μεγάλο ποσοστό παιδιών παρουσιάζουν μικρή σκολίωση (λειτουργική σκολίωση έως 5ο), ως αποτέλεσμα διαφοράς στο μήκος των ποδιών (ανισοσκελία) ή ασύμμετρης πλατυποδίας / βλαισοπλατυποδίας.

* Η εξειδικευμένη άσκηση & η επανεκπαίδευση κινητικού ελέγχου, είναι περισότερο αποτελεσματικές από τους κηδεμόνες στο περιορισμό της εξέλιξης της σκολίωσης.

* Το 97,1% των περιπτώσεων σκολίωσης αντιμετωπίζονται επιτυχώς συντηρητικά.

Πλατυποδία: 
Ονομάζεται η σημαντική μείωση ή απουσία της φυσιολογικής καμάρας στο εσωτερικό του πέλματος.

Σκολίωση:
Είναι το “στράβωμα” / “παραμόρφωση” της σπονδυλικής στήλης κατά τον επιμήκη άξονα αυτής.

Έλεγχος παιδικής μυοσκελετικής ανάπτυξης & ορθοσωμίας: Είναι μία διαγνωστική διαδικασία που γίνεται στο ιατρεία, για πρόληψη ή θεραπεία. Ο ειδικός, χρησιμοποιεί τον άκρως απαραίτητο εξοπλισμό, χωρίς να υποβάλλει το παιδί σε πολύπλοκες εξετάσεις & βλαπτική ακτινοβολία. Έτσι, αυτός ο έλεγχος είναι γρήγορος & ευχάριστος για το παιδί αλλά & οικονομικός για το γονέα, αφού κοστίζει όσο μία επίσκεψη στο ιατρό.

Γιατί ο προληπτικός έλεγχος είναι σημαντικός;
* Γιατί τα περισσότερα ανατομικά χαρακτηριστικά (π.χ. στραβά γόνατα πλατυποδία, ανισοσκελία κλπ.) είναι κληρονομίσιμα.

* Γιατί οι παραμόρφωσης όπως η πλατυποδία / βλαισοπλατυποδία, όχι μόνο δε διορθώνονται με την ενηλικίωση αλλά, εξελίσσονται με την προοδευτική αύξηση του σωματικού βάρους & των δραστηριοτήτων του παιδιού.

* Γιατί έγκυρα δεδομένα στατιστικών ερευνών, συνδέουν ανατομικές αποκλίσεις στα κάτω άκρα, την έναρξη παραμορφώσεων στη σπονδυλική στήλη (σκολίωση, λόρδωση, κύφωση κ.α.) & τη πρόκληση πόνου κατά μήκος των κάτω άκρων & της σπονδυλικής στήλης ενηλίκων (χονδρομαλάκυνση, οσφυαλγία – ισχυαλγία, πόνους κάτω από τα πέλματα, κότσι κ.α.)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου