Σελίδες

Δευτέρα 15 Απριλίου 2013

Ανάλυση Προτύπου Βάδισης



Τι είναι η Ανάλυση Προτύπου Βάδισης?

Η ανάλυση προτύπου βάδισης είναι μια μέτρηση που γίνεται σε  μια ψηφιακή πλατφόρμα, με χιλιάδες αισθητήρες καταγραφής των πιέσεων του πέλματος, τόσο στη στάση όσο και στη βάδιση, προσφέροντας αντικειμενικά και όχι εμπειρικά δεδομένα. Η πλατφόρμα βάδισης ή αλλιώς  πελματογράφος συνδέεται στον υπολογιστή με ειδικό πρόγραμμα & αναλύει τα δεδομένα  που λαμβάνει σχετικά με την φόρτιση, το κέντρο βάρους, τις φάσεις στήριξης και αιώρησης κατά τη  διάρκεια της βάδισης. Ο φυσικοθεραπευτής  έχει  έτσι τη δυνατότητα να αναγνωρίσει την παθοεμβιομηχανική και τις παθήσεις του ποδιού και όλα αυτά να αποτυπωθούν στο πελματογράφημα. Η Ανάλυση Προτύπου Βάδισης χωρίζεται σε 3 φάσεις:
α) Tην στατική μέτρηση
 β) Την δυναμική μέτρηση
γ) Την εφαρμοσμένη εμβιομηχανική αξιολόγηση

Η στατική μέτρηση  επεξεργάζεται την κατανομή, την εντόπιση και τον μέσο όρο της μηχανικής πίεσης που κατανέμεται στα κάτω άκρα. Μετράει τις αποστάσεις, τις γωνίες και την επιφάνεια στήριξης και αναλύει την σταθερότητα του εξεταζόμενου στην όρθια θέση. Ο εξεταζόμενος στέκεται πάνω στην πλατφόρμα ενώ στον υπολογιστή καταγράφονται τα αποτελέσματα της κατανομής των πιέσεων κατά την διάρκεια της στάσης.

Κατά την διάρκεια της δυναμικής φάσης αναλύονται  οι διάφορες φάσεις του βηματισμού, το γράφημα της φόρτισης, η μέγιστη πίεση, το χρόνο επαφής και κάθετης συνιστώσας του σωματικού βάρους. Μετράει την πίεση που ασκείται κατά τη διάρκεια της βάδισης σε κάθε τετραγωνικό εκατοστό των πελμάτων και συγκρίνει βήματα από στατική και δυναμική μέτρηση δίνοντας την δυνατότητα της ανάλυσης μεταξύ δυο ποδιών. Ο εξεταζόμενος βαδίζει πάνω στην ειδική πλατφόρμα με κανονική φορά και ταχύτητα ενώ στον υπολογιστή καταγράφονται τα αποτελέσματα της κατανομής των πιέσεων κατά την διάρκεια της βάδισης.

Στην εμβιομηχανική αξιολόγηση  μελετάμε  τις δυνάµεις που αναπτύσσονται εντός και εκτός του ανθρώπινου σώµατος και των επιπτώσεων που έχουν αυτές στη φυσιολογία του. (οστά, µύες, τένοντες, σύνδεσμοι κ.ά.).
Οι βιολογικοί παράγοντες που οδηγούν σε τραυματισμούς και πόνο στο κάτω άκρο είναι:
α)  η λάθος ανατοµική ευθυγράμμιση του κάτω άκρου στο μετωπιαίο επίπεδο &
β)  οι ασύμμετρες δυνάµεις που αναπτύσσονται κατά µήκος του κάτω άκρου σε κάθε επαφή µε το έδαφος.

Φτάνει όμως μόνο η Ανάλυση Προτύπου Βάδισης για την κατασκευή σωστών ορθωτικών πελμάτων?

Αυτό που θα πρέπει να επισημάνουμε είναι ότι τα δεδομένα που προκύπτουν από µια δισδιάστατη ανάλυση δυνάμεων δεν είναι επαρκή για τη κατασκευή μιας τρισδιάστατης ορθωτικής συσκευής. Επίσης, πολλοί από τους ανθρώπους που έχουν σήμερα στην διάθεση τους πελματογράφο , είναι αμφίβολο αν ξέρουν πραγματικά πώς να τον χρησιμοποιούν και το βασικότερο αν γνωρίζουν το νόηµα των μετρήσεων.
Από τα παραπάνω γίνεται αντιληπτό πως η αποκλειστική “διάγνωση” πιέσεων κάτω από το πόδι δεν επαρκεί για την άντληση δεδομένων προς συνταγογράφηση και κατασκευή ορθωτικών πελµάτων έσω υποδήματος & πως ο συνδυασμός της κινητικής ανάλυσης βάδισης μαζί με την εμβιομηχανική αξιολόγηση του άκρου ποδός θα μας δώσει την ολοκληρωμένη εικόνα που χρειαζόμαστε για την κατασκευή του σωστού ορθωτικού πέλματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου