Σελίδες

Δευτέρα 3 Φεβρουαρίου 2014

Πόνοι Ανάπτυξης στην Παιδική Ηλικία

Τι εννοούμε με τον όρο "Πόνοι Ανάπτυξης" στην παιδική ηλικία;

Οι αναπτυξιακοί πόνοι είναι ένας όρος που περιγράφει τις ενοχλήσεις και τους πόνους τους οποίους τα παιδιά βιώνουν κατά την παιδική ηλικία. Αυτοί οι πόνοι είναι μυϊκοί συνήθως δεν επηρεάζουν τις αρθρώσεις, και συνήθως προσβάλλουν τα πόδια αντί για τα χέρια. Στα πολύ μικρά παιδιά, κάτω των 6 ετών, το πιο σύνηθες σημάδι για μηχανικούς πόνους στο σώμα είναι η άρνησή του να συμμετέχει σε φυσικές δραστηριότητες. Τα παράπονα πιθανώς να εκφράζονται με άλλες προτάσεις του τύπου : »Μπορείς να με πάρεις αγκαλιά;» ή »Πάμε στο σπίτι;» ή » Να καθίσουμε κάτω;», γιατί τα παιδιά πολλές φορές δυσκολεύονται να περιγράψουν το αίσθημα του πόνου ή μιας ενόχλησης σε κάποια άρθρωση.

Καθώς τα παιδιά μεγαλώνουν και βαραίνουν, τότε συνήθως ξεκινούν τα παράπονα για πόνο ή κούραση, νυχτερινές κράμπες, ή ζητούν από τους γονείς να τους τρίψουν τα πόδια Οι πόνοι συνήθως εμφανίζονται κατά το τέλος της μέρας ή το βράδυ και μπορεί να ξυπνήσουν το παιδί κατά τον νυχτερινό ύπνο. Η ένταση του πόνου ποικίλλει αλλά συνήθως μετριάζεται την επόμενη μέρα όπου και σταματάει. Είναι συνηθέστερο να επιδρά σε παιδιά μεταξύ της ηλικίας των 3 μέχρι 8 και στην αρχή της εφηβείας, όταν υπάρχει η ανάπτυξη σε ακμή.
Επιπλέον, το πιθανότερο είναι τα παιδιά αυτά να γίνουν ενήλικοι »κουβαλώντας» αυτά τα προβλήματα στα πέλματα γιατί οι παράγοντες που προκαλούν πόνο δεν υποχωρούν από μόνοι τους. Ο πόνος μπορεί να εμφανιστεί στο εσωτερικό των οστών και πιο συγκεκριμένα στις επιφυσιακές πλάκες ( η περιοχή όπου αναπτύσσονται τα οστά). Η πτέρνα και το σημείο ακριβώς κάτω από το γόνατο είναι δύο συνήθεις τοποθεσίες πόνου όμως υπάρχουν και πολλές άλλες. Αυτοί οι πόνοι επίσης συνδέονται στενά με τα πέλματα που παρουσιάζουν αποκλίσεις. Εάν το παιδί σας πονάει ή αποφεύγει τη φυσική δραστηριότητα ζητείστε έγκαιρα τη συμβουλή ενός ειδικού για την διεξαγωγή ενός πλήρους μυοσκελετικού ελέγχου και μέτρησης ορθοσωμίας.

Ευχαριστούμε τον φυσικοθεραπευτή κ.Παπαδόπουλο Πολύδωρο για τις χρήσιμες πληροφορίες.

http://www.orthoaction.gr/


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου