Σελίδες

Δευτέρα 8 Οκτωβρίου 2012

Eίναι αναγκαίο το πελματογράφημα?

Τελικά χρειάζεται το πελματογράφημα για την κατασκευή σωστών ορθωτικών πελμάτων?

Τι είναι η κινητική ανάλυση βάδισης (πελματογράφημα);

Η ανάλυση βάδισης (πελματογράφημα) είναι μία εξέταση σύγχρονη, εύκολη, χωρίς ακτινοβολία, που βοηθά στην πρόληψη και διάγνωση ανωμαλιών του ποδιού και της σπονδυλικής στήλης. Ο φυσικοθεραπευτής αναγνωρίζει την παθοεμβιομηχανική του ποδιού και επεμβαίνει με την εφαρμογή του κατάλληλου ορθωτικού πέλματος. Το πέλμα εξισορροπεί τις δυνάμεις, βοηθά στην απόσβεση των κραδασμών και ελαττώνει τη μυϊκή κόπωση.Η ανάλυση βάδισης στηρίζεται στην καταγραφή της κίνησης των μελών του σώματος, της μυϊκής δραστηριότητας και των δυνάμεων αντίδρασοιης του εδάφους, με σύγχρονες επιστημονικές μεθόδους.
Σκοπός της ανάλυσης βάδισης είναι η καταγραφή της κίνησης, στην συνέχεια ο εντοπισμός της απόκλισης από το φυσιολογικό πρότυπο βάδισης και τέλος ο ακριβής εντοπισμός του προβλήματος.
Tελικά είναι αναγκαίο το πελματογράφημα?

Το πέλμα διανέμει και απορροφά τις δυνάμεις κατά την στηρικτική φάση της βάδισης. Κάθε απόκλιση από το φυσιολογικό μεταβάλλει τους άξονες αναβηματισμού και την κατανομή των δυνάμεων. Καθώς το σώμα αποτελεί μία ενιαία εμβιομηχανική αλυσίδα, κάθε μη φυσιολογική δύναμη μεταφέρεται σε όλο το σώμα, δημιουργώντας προβλήματα στα γόνατα, τα ισχία, τη σπονδυλική στήλη, ακόμα και στον αυχένα.

Φτάνει όμως μόνο το πελματογράφημα για την κατασκευή σωστών ορθωτικών πελμάτων?
Αυτό που θα πρέπει να επισυμάνουμε είναι οτι τα δεδοµένα που προκύπτουν από µια δισδιάστατη ανάλυση δυνάµεων δεν είναι επαρκή για τη κατασκευή µίας τρισδιάστατης ορθωτικής συσκευής. Επίσης, πολλοί από τους ανθρώπους που έχουν σήμερα στην διάθεση τους πελματογράφο (ιατροί, φυσικοθεραπευτές, καταστήµατα πώλησης αθλητικών ειδών, καταστήµατα ορθοπεδικών και φαρµακεία), είναι αμφίβολο αν ξέρουν πραγµατικά πώς να τον χρησιµοποιούν και το βασικότερο αν γνωρίζουν το νόηµα των µετρήσεων.
Από τα παραπάνω γίνεται αντιληπτό πως η αποκλειστική “διάγνωση” πιέσεων κάτω από το πόδι δεν επαρκεί για την άντληση δεδοµένων προς συνταγογράφηση και κατασκευή ορθωτικών πελµάτων έσω υποδήµατος & πως ο συνδιασμός της κινητικής ανάλυσης βάδισης μαζί με την εμβιομηχανικά αξιολόγηση του άκρου ποδός θα μας δώσει την ολοκληρωμένη εικόνα που χρειαζόμαστε για την κατασκευή του σωστού ορθωτικού πέλματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου